Kontokrediter erbjuder en attraktiv flexibilitet, men med denna kommer även ett stort ansvar. För om krediten inte används på ett klokt sätt riskerar den att skapa en negativ ekonomisk spiral. I denna artikel tar vi upp de vanligaste fallgroparna med dessa krediter och tipsar om hur du kan undvika dem.

6 vanliga fallgropar med kontokrediter som enkelt kan undvikas

Vill du lära dig mer om kontokrediter? Då rekommenderar vi dig att läsa mer om dessa krediter på Brixos huvudsida. Där hittar du en hel del matnyttig information. Med detta sagt är dessa några av de vanligaste fallgroparna som du bör undvika:

  • Missförstånd kring räntor och avgifter. Olika långivare har olika räntor och avgifter. Se till att du förstår de fullständiga kostnaderna innan du tar en kredit. Jämför också erbjudanden från olika långivare och läs det finstilta noga.
  • Användandet av kontokrediter för vardagliga utgifter. Krediter som dessa bör i allmänhet inte användas för att täcka vardagliga utgifter som mat eller hyra. Detta då ett sådant användande riskerar att skapa en ohållbar skuldsituation. Ta istället fram en budget så att du kan hålla reda på dina utgifter och använd endast kontokrediten för oväntade utgifter.
  • Endast det lägsta möjliga beloppet betalas. Vissa låntagare väljer att endast betala det minsta möjliga beloppet varje månad. Genom att göra detta kommer du att förlänga lånets löptid och öka de totala räntekostnaderna för krediten. Betala därför mer än det minsta beloppet när du har möjlighet, så kan du minimera den totala kostnaden.
  • Betalningsplanen ignoreras. Uteblivna eller försenade betalningar kan leda till högre räntor och avgifter samt skada din kreditvärdighet. Använd påminnelser och automatiserade betalningar via autogiro för att säkerställa att du alltid betalar i tid.
  • En personlig betalningsplan saknas. När du tar en kontokredit bör du ha en konkret plan för hur du ska betala tillbaka de pengar du lånar. För om du saknar en sådan plan riskerar du att hamna i en skuldfälla. Så ta fram en realistisk återbetalningsplan innan du ansöker om en kredit och börjar använda den för olika ekonomiska ändamål.
  • Mer pengar än nödvändigt lånas. Det kan vara frestande att låna mer än vad du behöver. Men du kommer bara försvåra för dig själv och göra det dyrare att betala tillbaka lånet. Så låna endast det belopp du verkligen behöver och säkerställ att du kan betala tillbaka det.